General awareness questions for exam preparations


Test your knowledge with MCQs

/64
0 votes, 0 avg
5
Created on

General awareness questions

General knowledge questions

1 / 64

Territorial waters of India extends up to how many nautical miles ?

2 / 64

Who among the following was the chairman of the Drafting Committee of the Indian constitution ?

3 / 64

32. Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental Right ?

4 / 64

which of the following states was the Panchayati Raj first introduced ?

5 / 64

Which article of the constitution directs the government to organise Village Panchayats-

6 / 64

The only President of India who was elected unoppoi is------

7 / 64

World’s largest bourse was inaugurated in Mumbai recently. The bourse will deal in which of the following commodities?

8 / 64

What does the letter β€˜ F β€˜ denote in the abbreviated name β€˜ IIFCL β€˜ ?

9 / 64

Which is at the apex of the three-tier system of Panchi Raj ?

10 / 64

Members of the Union Public Service Commission function

11 / 64

In a case of a deadlock between the two Houses of the parliament, the joint sitting is presided over by the----

12 / 64

In a parliamentry form of government, real powers of the state are vested in the-----

13 / 64

Who appoints the Chief Election Commissioner of India ?

14 / 64

Mr. Howard Jacobson who is Booker prize winner for 2010 writes in β€”β€”β€”-

15 / 64

Which of the following is not an essential element state-

16 / 64

Who presided over the meetings of the Rajya Sabha ?

17 / 64

For the enforcement of Fundamental Rights, the Supren1 Court may issue a/an-----

18 / 64

The Election Commission does not conduct the elections to the----

19 / 64

Planning Commission is a-----

20 / 64

The Union Territories get representation in----

21 / 64

The Directive Principles of state policy included in the constitution of India have been inspired by constitution of-----

22 / 64

Who among the following has been declared as Businessman of the decade ?

23 / 64

Which subject was transferred from state list to concurrent list by the 42nd amendment of the constitution?

24 / 64

A money bill passed by the Lok Sabha has to be passed by Rajya Sabha within-----

25 / 64

Which of the following appointment is not made by the President of India ?

26 / 64

Which of the following awards / honours is given to Mr. Pranab Mukerjee ?

27 / 64

The Indian constitution closely follows the constitutional system of –----

28 / 64

Design of the National Flag was adopted by the constituent Assembly of India in----

29 / 64

β€˜ Guangzhou β€˜ was recently in news as ——–

30 / 64

Members of the Rajya Sabha are elected according to

31 / 64

Who among the following is authorised to declare elections of the Lok Sabha ?

32 / 64

Who amongst the following has taken over as the Chief Minister of Bihar after recent assembly elections there?

33 / 64

Which High Court has jurisdiction over the state Arunachal Pradesh ?

34 / 64

Special representation in Panchayati Raj Institutlo given to

35 / 64

The charge of impeachment against the President of India for his removal can be preferred by-----

36 / 64

What is the minimum permissible age for employment In any factory or mine ?

37 / 64

David Cameron who was in news recently is the ——–

38 / 64

Total number of members in a legislative council should not exceed that of a Legislative Assembly by----

39 / 64

The Govt. of India and RBI are making all the effort to provide Banking facilities to all the villages / habitations in the country. This is the part of their policy of β€”β€”β€”------

40 / 64

What is the special constitutional position of Jammu and Kashmir?

41 / 64

Joint sitting of the two Houses of Parliament are held to-----

42 / 64

Which of the following is also called the β€œhouse of elders”?

43 / 64

Who won the commonwealth Writer Prize on April 12, 2010 ?

44 / 64

Parliament or a State Legislature can declare a seat vacant of a member absents himself without permission from the sessions for----

45 / 64

Which of the following is a source of income of the Gram Panchayats ?

46 / 64

Nicole Faria who was crowned β€˜ Miss Earthβ€”2010 β€˜ is from which of the following countries?

47 / 64

Under whose advice the President of India declares emergencey under Article 352 ?

48 / 64

Who amongst the following is one of the winners of the Nobel Prize 2010 in Physics ?

49 / 64

In 1992 in which amendment the historic Panchayati Raj bill was adopted by the Parliament ?

50 / 64

In India, political parties are given recognization by-----

51 / 64

The Panchayati Raj system was adopted to------

52 / 64

Protection of the interests of the minorities is envisaged in which of the folic policies ?

53 / 64

The Legislative Council in a state can be created or disbanded by the-----

54 / 64

Who is a highest Law Officer of a state ?

55 / 64

The first no confidence motion moved in the Lok Sabha After independence was in the year-

56 / 64

Shri S. M. Krishna recently signed an agreement with Dr. Guido Westerwelle when he came to India in October 2010. This means this was an agreement between India and β€”β€”β€”β€”

57 / 64

When can the speaker exercise his right to vote In the House ?

58 / 64

Who has the constitutional authority to decide tax share of states ?

59 / 64

The President of India can be removed from his office by the-

60 / 64

Which of the following Articles deals with the Amendment to our constitution?

61 / 64

Which of the following can be abolished but not dissolved ?

62 / 64

Which of the following names is associated with a Health Scheme launched by the Govt. of India ? ( R )

63 / 64

Which of the following is not a source of revenue to the village panchayats ?

64 / 64

Parliament of India is composed of-----

Your score is

0%

Please rate this quiz

Β 

Useful for every entrance exams

1) The Govt. of India and RBI are making all the effort to provide Banking facilities to all the villages / habitations in the country.Β  This is the part of their policy of β€”β€”β€”-
1) PURA
2) Financial Inclusion
3) Swawalamban
4) Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
5) None of these
Ans – 2
2. David Cameron who was in news recently is the ——–
1) President of Australia
2) Prime Minister of United Kingdom
3) President of Brazil
4) Prime Minister of Brazil
5) None of these
Ans – 2
3) Who amongst the following has taken over as the Chief Minister of Bihar after recent assembly elections there ?
1) Lalu Prasad Yadav
2) Ramvilas Paswan
3) Nitish Kumar
4) Syeed Shahnawaj Hussain
5) None of these
Ans – 3
4. What does the letter β€˜ F β€˜ denote in the abbreviated name β€˜ IIFCL β€˜ ?
1) Functional
2) Foreign
3) Forwarded
4) Finance
5) None of these
Ans – 4
5) β€˜ Guangzhou β€˜ was recently in news as ——–
1) G – 20 summit took place over there
2) Commonwealth Games organized there
3) ASEAN Summit took place there
4) Asian Games 2010 were organized there
5) None of these
Ans – 4
6. Nicole Faria who was crowned β€˜ Miss Earthβ€”2010 β€˜ is from which of the following countries ?
1) Brazil
2) India
3) Britain
4) Italy
5) France
Ans – 2
7. Which of the following awards / honours is given to Mr. Pranab Mukerjee ?
1) Parliamentarian of the Year
2) Best Union Minister
3) Finance Minister of the Year for Asia
4) SAARC Parliamentarian of the Year
5) None of these
Ans – 3
8. Which of the following names is associated with a Health Scheme launched by the Govt. of India ? ( R )
1) VAT
2) MAT
3) CAR
4) AAFI
5) ASHA
Ans – 5
9. World’s largest bourse was inaugurated in Mumbai recently.Β  The bourse will deal in which of the following commodities?
1) Textiles
2) Gold
3) Silver
4) Diamond
5) None of these
Ans – 4
10. Who amongst the following is one of the winners of the Nobel Prize 2010 in Physics ?
1) Andre Geim
2) Alex Sammond
3) Robert G. Edwards
4) Akira Suzuki
5) None of these
Ans – 1
11. Mr. Howard Jacobson who is Booker prize winner for 2010 writes in β€”β€”β€”-
1) Spanish
2) German
3) Russian
4) French
5) English
Ans – 5
12. Shri S. M. Krishna recently signed an agreement with Dr. Guido Westerwelle when he came to India in October 2010.Β This means this was an agreement between India and β€”β€”β€”β€”
1) USA
2) Russia
3) Germany
4) France
5) Brazil
Ans – 3
13. Who among the following has been declared as Businessman of the decade ?
1) Mukesh Ambani
2) Anil Ambani
3) Ratan Tata
4) Azim Premji
5) Aditya Birla
Ans – 3
14. Who won the commonwealth Writer Prize on April 12, 2010 ?
1) Shoba De
2) Tara Joshi
3) Arvind Virmani
4) Rana Dasgupta
5) Kushwant Singh
Ans – 4


1. Design of the National Flag was adopted by the constituent Assembly of India in-

(a) July, 1948 (b) July, 1950
(c) July, 1947 (d) Aug., 1947
2. Who among the following was the chairman of the Drafting Committee of the Indian constitution ?
(a) Rajendra Prasad (b) Tej Bahadur Sapru
(c) C. Rajgopalachari (d) B. R. Ambedkar
3. What is the special constitutional position of Jammu and Kashmir ?
(a) Indian laws are not applicable (b) It has its own constitution
(c) It is not one of the integral part of India (d) k is above Indian constitution
4. The Indian constitution closely follows the constitutional system of –
(a) USA (b) U. K.
(c) Switzerland (d) Russia
5. In a parliamentry form of government, real powers of the state are vested in the-
(a) council of ministers (b) President
(c) Government (d) Parliament
6. The Directive Principles of state policy included in the constitution of India have been inspired by constitution of-
(a) U. S. A. (b) Ireland
(c) Canada (d) Australia
7. What is the minimum permissible age for employment In any factory or mine ?
(a) 12 years (b) 14 years
(c) 16 years (d) 18 years
8. Total number of members in a legislative council should not exceed that of a Legislative Assembly by-
9. Who is a highest Law Officer of a state ?
(a) Attorney General (b) Advocate General
(c) Solicitor General (d) Secretary General
10. Which of the following is also called the “house of elders”?
(a) Rajya Sabha (b) Lok Sabha
(c) Gram Sabha (d) Vidhan Sabha
11.Members of the Union Public Service Commission function
(a) 60 years (b) 58 years
(c) 62 years (d) 65 years
12. The first no confidence motion moved in the Lok Sabha After independence was in the year-
(a) 1954 (b) 1960
(c) 1963 (d) 1975
13. The Legislative Council in a state can be created or disbanded by the-
(a)State Legislative alone (b) Parliament alone
(c) Parliament on recommendation of the state legislative
(d) President on recommendation of the Governor
l4.The Union Territories get representation in-
(a) Lok Sabha (b) Rajya Sabha
(c) Both houses of Parliament (d) None of these
1 5 In a case of a deadlock between the two Houses of the parliament, the joint sitting is presided over by the-
(a) President (b) Vice-President
(c) Speaker of Lok Sabha (d) Member of the Lok Sabha specially selected for the purpose
16. Joint sitting of the two Houses of Parliament are held to-
(a) elect the President of India (b) elect the Vice-President
(c) adopt a constitution amending Bill (d) consider and pass a bill on which two Houses disagree
17. A money bill passed by the Lok Sabha has to be passed by Rajya Sabha within-
(a) 14 days (b) 21 days
(c) 1 month (d) 3 months
18.Parliament of India is composed of-
(a) Lok Sabha only (b) Rajya Sabha only
(c) Lok Sabha and Rajya Sabha (d) Lok Sabha, Rajya Sabha and President
19. When can the speaker exercise his right to vote In the House ?
(a) whenever he desires (b) whenever the House desires
(c) only in the event of equality of votes (d) whenever his party desires
20. Who presided over the meetings of the Rajya Sabha ?
(a) President (b) Vice-President
(c) Prime Minister (d) Speaker
21.Parliament or a State Legislature can declare a seat vacant of a member absents himself without permission from the sessions for-
(a) 30 days (b) 60 days
(c) 90 days (d) 120 days
22. Members of the Rajya Sabha are elected according to
(a) cumulative vote system (b) single non-transferable vote system
(c) single transferable vote system (d) none of these
23. Which of the following can be abolished but not dissolved ?
(a) Rajya Sabha (b) Municipal Bodies
(c) State Legislative Council (d) None of these
24. Which of the following appointment is not made by the President of India ?
(a) Speaker of Lok Sabha (b) Chief Justice of India
(c) Chief of the Air Force (d) Chief of the Army
25. The charge of impeachment against the President of India for his removal can be preferred by-
(a) Rajya Sabha (b) Lok Sabha
(c) Speaker of Lok Sabha and chairman of Rajya Sabha (d) Both Houses of Parliament
26. Under whose advice the President of India declares emergencey under Article 352 ?
(a) council of ministers (b) cabinet
(c) Chief ministers of all states (d) Prime Minister
27. The President of India can be removed from his office by the-
(a) Prime Minister (b) Lok Sabha
(c) Chief Justice of India (d) Parliament
28.Which subject was transferred from state list to concurrent list by the 42 nd amendment of the constitution ?
(a) Agriculture (b) Education
(c) Irrigation (d) Local self government
29.Who has the constitutional authority to decide tax share of states ?
(a) Finance Minister (b) Finance Commission-
(c) Planning Commission (d) Union Cabinet
30. For the enforcement of Fundamental Rights, the Supren1 Court may issue a/an-
(a) decree (b) ordinance
(c) notification (d) writ
31.Which High Court has jurisdiction over the state Arunachal Pradesh ?
(a) Guwahati (b) Mumbai
(c) Kolkata (d) Chandigarh
32. Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental Right ?
(a) Habeas corpus (b) Mandamus
(c)’ Prohibition (d) Certiorari
33. Which of the following Articles deals with the Amendment to our constitution ?
(a) 356 (b) 368
(c) 370 (d) 372
34. In India, political parties are given recognization by-
(a) President (b) Law Commission
(c) Speaker of Lok Sabha (d) Election Commission
35.The Election Commission does not conduct the elections to the-
(a) Lok Sabha (b) Rajya Sabha
(c) Local bodies (d) President’s elections
36.Who appoints the Chief Election Commissioner of India ?
(a) President (b) Prime Minister
(c) Parliament (d) Chief Justice of India
37.Who among the following is authorised to declare elections of the Lok Sabha ?
(a) President (b) Prime Minister
(c) Union Cabinet (d) Election Commission
38. The Panchayati Raj system was adopted to-
(a) make people aware of politics
(b) decentralise the power of democracy
(c) educate the peasants (d) none of these
39.Which of the following is a source of income of the Gram Panchayats ?
(a) Income Tax (b) Sales Tax
(c) Professional Tax (d) Levy Duties
40. which of the following states was the Panchayati Raj first introduced ?
Rajasthan (b) Gujarat (c) U. P. (d) Bihar
41.In 1992 in which amendment the historic Panchayati Raj bill was adopted by the Parliament ?
(a) 70th (b) 72nd (c) 74th (d) 68th
42.Which of the following is not a source of revenue to the village panchayats ?
(a)Property Tax (b) House Tax
(c)Land Tax (d) Vehicle Tax
43.Which is at the apex of the three-tier system of Panchi Raj ?
(a) Gram Sabha (b) Gram Panchayat
(c) Zila Parishad (d) Panchayat Samiti
44. Special representation in Panchayati Raj Institutlo given to
(a) Women (b) Co-operative societies
(c) Bar’ A/ard classes (d) All of these
45.Whir.i article of the constitution directs the government to organise Village Panchayats-
(a) Art-32 (b) Art-40
(c) Art-48 (d) Art-51
46.Planning Commission is a-
(a) Statutory body (b) Executive body
(c) Autonomous body (d) None of these
47.Which of the following is not an essential element state-
(a) Population (b) Territory (c) Sovereignty (d) Democracy
48.The only President of India who was elected unoppoi is-
(a) S. Radhakrishnan (b) Dr. Zakir Hussain
(c) Neelam Sanjeeva Reddy (d) Fakhruddin Ali Ahmad
49. Protection of the interests of the minorities is envisaged in which of the folic policies ?
(a) 14 (b) 19
(c) 29 (d) 32
50.Territorial waters of India extends up to how many nautical miles ?
(a) 8 (b) 12
(c) 16 (d) 22
Β 
Β 
Answer Key:
Β 
1.
(0
2.
(d)
3.
(b)
4.
(b)
5.
(a)
6.
(b)
7.
(b)
8.
(a)
9.
(b)
10.
(a)
11.
(d)
12.
(c)
13.
(a)
14.
(c)
15.
(c)
16.
(d)
17.
(a)
18.
(d)
19.
(c)
20.
(b)
21.
(b)
22.
(c)
23.
(c)
24.
(a)
25.
(d)
26.
(b)
27.
(d)
28.
(b)
29.
(b)
30.
(d)
31.
(a)
32.
(a)
33.
(b)
34.
(d)
35.
(0
36.
(a)
37.
(a)
38.
(b)
39.
(d)
40.
(a)
41.
(b)
42.
(a)
43.
(c)
44.
(d)
45.
(b)
46.
(a)
47.
(d)
48.
(c)
49.
(c)
50.
(b)
Β  Β  Β  Β  Β  Β  Β  Β 
Β 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enable Notifications OK No thanks